Rasfakta; Shetlandsponnyn

Har lite tråkigt så jag slänger upp ett inlägg om rasen shetlandsponny!
Skrivet av mig med mina egna ord, med lite hjälp av olika webbsidor.

Shetlandsponnyn!

Rasen shetlandsponny kommer ursprungligen från Shetlandsöarna utanför Skottland och där har de funnits i ca 10000 år. De strövade fritt där i flockar och levde på mycket lite mat. Klimatet där var blåsigt, kallt och mycket kargt vilket har gjort så att shettisen har fått en mycket lång och tät vinterpäls.

När människor upptäckte att dessa små hästar var lätta att ta med sig nästan över allt så fick de börja arbeta i gruvor. Där körde de tunga lass kol och många hästar blev blinda av mörkret där i gruvan. De flesta shetlandsponnyerna fick aldrig mer se dagsljus, utan dog i gruvorna. Djuren fick vara mycket envisa och ha mycket vilja för att kunna dra de tunga lassen och det är därför shettisar ofta är lite.. som dom är! Alltså busiga, envisa men faktiskt rätt smarta! Shetlandsponnyn är till förhållandet till sin storlek ett av världens starkaste hästdjur.

Nu mer är shetlandsponnyn en mycket populär ridponny för barn men som också kan köras av vuxna. De är inte ovanligt att de är med i ponnygalopper och ponnytrav heller.

Alla färger är tillåtna, utom tigrerad, inom rasen. Men trots det finns det faktiskt tigrerade shetlandsponnyer, men som dock inte räknas som renrasiga. De får inte vara över 107 cm i manken och är de under 86 cm så räknas de som minishetland. De vanligaste färgerna shettisar har är fux, svart och brun. Men även skimmlar och skäckar är ganska vanligt. Här i Sverige finns det ca 12.00 registrerade shetlandsponnyer.

Zanta, en typisk shetlandsponny med sin lurviga vinterpäls och tjocka man.
Litet, ädelt huvud och lugna, interligenta ögon.


Sessan, också ett typiskt exemplar av rasen.
Sessan


Sådär, det här var ju faktiskt kul :D
Funderar på att ta amerikansk shetlandsponny, minishetland eller gotlandsruss nästa gång!
Alma


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0